zondag 14 november 2010

"De zondvloed"

België kreunt onder de aanhoudende regenval, rivieren en plaatselijke beekjes treden uit hun oevers. Vanochtend vertelde weerman Frank Deboosere op de radio dat er de afgelopen drie dagen in het binnenland tussen de 60 en 90 liter water per vierkante meter is gevallen.

Ook in mijn eigen gemeente, Heusden-Zolder, kregen de bewoners te maken met wateroverlast. Zaterdag, in de namiddag, stond er water op de bouwwerf aan de wegeniswerken in het dorpscentrum van Viversel. Het wachtbekken was tot wel twee meter diep gevuld en dreigde over te lopen. Op zondag werd de afrit 28 van de E314 in Heusden-Zolder afgesloten. Het overtollige water kon er niet weg en zette de hele op- en afrit blank. Het water baande zich een weg naar de dichtstbijzijnde huizen, waar het al snel kniehoog stond. De mensen met waterschade zijn uiteraard ontredderd. Meer informatie en artikels van mijn hand over de wateroverlast kan je lezen op www.nieuwsblad.be, regio Heusden-Zolder.

De beelden op de televisiejournaals doen geloven dat er een ware zondvloed ons land heeft getroffen. Als ware het door Gods hand gestuurd. Wie weet, ligt de reden wel bij de media. Portretteren we de Kerk en de leiders ervan te negatief?

Onlangs sprak een vrouw mij aan op de bus. We sloegen een praatje over mijn studies en die van haar zonen en ze vond het uitermate interessant dat ik journalistiek studeer. Ze had echter heel wat kritiek op de media, meerbepaald op ethisch vlak. Ze vond niet kunnen dat de media uitspraken van mensen uit de context rukken en interpreteren op hun eigen manier. Na wat aarzelen, vertelde ze me dat het ging over Aartsbisschop Léonard. De man wordt volgens haar verkeerd begrepen en onrespectvol behandeld.

Zo werkt het echter niet. Ja, de media zal feiten interpreteren. Nieuws is een sociale constructie, waarin een boodschap wordt gedecodeerd door de journalist en hetzelfde proces voltrekt zich daarna opnieuw bij de ontvanger van de boodschap. Een feit uit zijn context rukken is weliswaar uit den boze.

Wordt Léonard onrespectvol behandeld en verkeerd begrepen? Het was misschien wel eventjes een hype om uitspraken van Léonard lang en breed in het nieuws te brengen, maar de man heeft er ook een eigen aandeel in. Het is een publiekelijk figuur, met veel aanzien en een grote verantwoordelijkheid, namelijk het vertegenwoordigen van de katholieke Kerk in België. Wanneer hij echter uitspraken doet waarachter de meerderheid van de gelovigen zich niet kan scharen, zal dit polemiek en controverse uitlokken. En dat weet hij zelf óók wel. Een negatieve interpretatie van uitspraken als "aids is een vorm van immanente gerechtigheid" of "priesters op rust moeten niet meer vervolgd worden" is een logisch gevolg. Een gevoeliger woordgebruik en een duidelijkere manier van communiceren zou de polemiek al wat doen dimmen.

Straf van God of niet, ik hoop van harte dat de waterellende snel achter de rug is en dat de mensen met schade de steun krijgen die ze nodig hebben. Van God, maar ook van zijn medemens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten