donderdag 30 december 2010

200 kaarsjes op de verjaardagstaart!

Hiep hiep hoera, vandaag zit België 200 dagen zonder regering!

Exact vandaag is het 200 dagen geleden dat de Vlaamse leeuw met een voorkeur voor frietjes en de Waalse haan met het strikje de verkiezingen wonnen. Een dik half jaar later is er nog steeds geen nieuwe regering gevormd.

Het hele zaakje wordt steeds surrealistischer. De ups en downs lopen uit de hand. Voor de verkiezingen spraken de politici oorlogstaal. Vlak erna was er veel ruimte voor het "elkaar de hand reiken". Het lukte Di Rupo evenwel niet met een eerste, en tweede, informatieronde, maar ook De Wevers nota werd uiteindelijk verworpen. Wat volgde was een ultieme poging van bemiddelaar Johan Vande Lanotte, maar het geloof in een oplossing van zijnentwege, is hoe langer hoe meer tanende. Who's next: Jean-Marie Dedecker?

Ik ga eerlijk zijn: ik begrijp er niets meer van. De interesse is ook ver zoek. En ik ben niet de enige. In een enquête uitgevoerd in opdracht van het Nieuwsblad en het één-programma Koppen bleek dat veel mensen het lichtjes tot zeer beu zijn. Acht op de tien is echter wel bezorgd over het gebrek aan een regering. En misschien wel terecht. De financiële markten speculeren in negatieve zin. Daarom wordt er steeds luider gepraat over een tijdelijke noodregering om het "vertrouwen te herstellen".

Het ziet er niet naar uit dat we 2010 beëindigen met een succesvolle regeringsvorming. Ik wens niettemin iedereen het allerbeste voor 2011. Geluk, een goede gezondheid en, alstublieft, samen- en hardwerkende politici!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten